Skip to content

Febr 2017-Maart 2018

Vanaf eind 2016 bezig met de serie “Broers”, olieverfportretten. Interessant thema. Door twee broers te schilderen leer ik hun overeenkomsten en verschillen kennen.
Niet alleen hun uiterlijke – maar ook hun “trekken”. Ik merk dat mijn manier van schilderen samenhangt met de persoon die ik schilder:kleurkeuze, penseelstreek.
Ik moet luisteren naar wat mijn handen aan het doen zijn. Soms gaat het meteen naar mijn zin, soms maak ik verschillende versies. Mijn vakmanschap stuurt bij waar nodig.
Boeiend om hier mee bezig te zijn.
In het voorjaar van 2019 exposeer ik de resultaten in de intieme galerie “Zaans Groen” in Zaandam  De opening vier ik het liefst met alle broers er bij ( 16 )

 

 

 

 

Mei 2016- Jan 2017

De afgelopen maanden staan vooral in het teken van portretten. Gebruik: dunne toepassing van acrylverf en daarnaast gebruik van olieverf.
Ik heb gemerkt dat dit materiaal voor portretten heel prettig is. Voor de expositie in Loods 6, Amsterdam ( thema De Huid )met De Onafhankelijken maakt ik drie portretten van mensen die hun huid beschilderen. Reden: gezien worden of juist NIET gezien willen worden ( soldaat met camouflagekleuren)

 

 

 

 

 

 

Tijdens de zomermaanden gewerkt aan een opdracht: familieportret: negen portretten, samengevoegd in een lijst. Materiaal: dun gebruik van acryl. Lijst:2  doorzichtige perspex platen met boekschroeven verbonden. Afmeting 90×100.

In oktober de Schilder-Wandelweek begeleid, samen met Hilbert Post die de wandelingen organiseerde en heerlijk kookte. Het was een prima week met enthousiaste cursisten, mooi werk en goed weer. Omgeving Berg en Dal, bij Nijmegen. Info op mijn andere site te zien. Hierbij wat foto’s

 

 

 

 

zomer: workshop aan schoolteam: schilderen aan het strand in Wijk aan Zee.
najaar:workshop portrettekenen/schilderen bij De Zondagsschilders.
groepsexpositie “Pocketformaat” in “Arts & Craft” Amsterdam
deelname aan The Big Draw met cursisten tijdens de buitenexpositie “Veldwerk” in Oost-knollendam
jan: nieuwjaarskaart van een eerder gemaakt portret in houtskool van
Remco Campert en een dichtregel van zijn hand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In voorbereiding: organisatie en werken voor de komende expositiemet De Onafhankelijken in mei. Thema: “Sporen”. 19/20/21 mei Loods 6, Amsterdam

 

 

 

mei 2015 – mei 2016

Ik ben jaar flink bezig geweest en geen tijd genomen om hierover te berichten in het weblog.

Op een rijtje:
Zes groepsexposities in 2015
“Via Mia” in expocafe Zamen, mei
“Vrede en Vrijheid” in Het Weefhuis, Zaandijk, 2 t/m 5 mei
“Reizen”, Loods 6, Amsterdam, 22 t/m 31 mei
“De Sloot”, in museum Opsterlan in Gorredijk, Friesland, juni, juli, augustus
“Zaanse Praat”, boekpresentatie en 30 tekeningen hieruit in galerie Zaansgroen, Zaandam, november
“De Onafhankelijken in pocketformaat”,  Het Weefhuis, Zaandijk, december

boek ZP

 

 

 

 

 

 
Het boekje Zaanse Praat is een groot succes geworden: een boekje met een glimlach, met anekdotes, wetenswaardigheden, historie en humor, opgetekend door Jeroen Breeuwer, stadsgids van de Zaanstreek.
Met veel plezier heb ik daar 30 tekeningen bij gemaakt. In het openingswoord van de expositie noemde ik mij “vanaf nu een ‘Zaanse’ omdat ik de langste tijd van mijn leven in Zaandam woon, maar vooral omdat mijn werk voor een groot deel verbonden is met de Zaanstreek”. Het boekje is te koop bij Bruna in Zaandam en in de Klompenmakerij op de Zaanse Schans (voor 9,95).

Workshops, cursussen en werkweek
Workshop  “werken met pigmenten” maart 2015
Workshops “lino maken in een dag” in het Vinkenatelier, augustus 2015
Vier keer een cursus ” portrettekenen voor beginners: 2015 en 2016
Dit heb ik gedaan bij de Zondagsschilders in Amsterdam en bij Fluxus
Schilder/Wandelweek, oktober 2015 in De Holdeurn, Berg en Dal.Deze midweek organiseerde ik samen met kok en wandelaar Hilbert Post.
Begin 2016 heb ik een speciale website voor mijn werk als docent gemaakt. Hierin is alle informatie te vinden over
workshops, cursussen en werkweken. Ik heb  foto’s van het werk van leerlingen toegevoegd.

Trainscapes
Al jarenlang maak ik foto’s vanuit de trein. Ik noem ze “trainscapes” .
Ze zijn sinds een paar maanden te zien via Pbase, een site voor foto’s.
Bij het fotograferen ben ik, net zoals ik mijn schilderijen van landschappen,  bezig met beweging en gelaagdheid.
Vanuit het treinraam zie ik de reflectie van het landschap die zich mengt met de intimiteit van de de coupe.
Zo ontstaat een nieuwe wereld.
Door de beweging van de trein zie ik die nieuwe wereld als een film aan mij voorbijgaan.
Elke treinreis is een nieuwe avontuur voor mij.
Ik heb op de site mijn foto’s in verscheidene “hoofdstukken” gegroepeerd.
Hier onder staan een paar foto’s uit “People”

IMG_6593a P1210603a

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_6725a P1260187a P1260987a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nov-dec 2014 / jan t/m april 2015

December 2014 expositie “Pocketformaat” met een groepje van De Onafhankelijken op locatie in Het Weefhuis, Zaandijk. Ik bewerkte hiervoor een serie  foto’s van Treinlandschappen, waarvan mijn archief inmiddels uitpuilt.

Mijn auto is voor vervoer van kunst. De trein(reizen) voor de kunst zelf. Ik zoek de mooie lage zon: landschap en trein en reizigers schuiven over elkaar heen tot een nieuwe wereld. Regen en vieze treinruiten zijn ook erg fijn. Camera schuin; en inzoemend: de beweging van de trein. Thuis op het scherm naar de gevonden beelden kijken: het  verrassingspakket. Voor deze expositie heb ik de foto’s een donkerbruine kleur gegeven en een grafische toets.

 

Januari 2015 winterslaap

 

 

 

 

 

 

 

Daarna het werk weer opgepakt. Voorbereidingen voor de expositie in Loods 6 met De Onafhankelijken. “Reizen”
Nieuw werk gemaakt voor de expositie “Vrede en Vrijheid” van Zaanse kunstenaars. Weefhuis; werken, geïnspireerd door poëzie. Ik koos het gedicht Tafelgenoten van Ramsey Nasr. Afbeelding volgt later.

Verder druk doende met illustraties voor een boekje dat de werktitel heeft: “Duivekater en andere Zaanse praat” . Jeroen Breeuwer,  schreef  een zeventigtal anekdotes op over de Zaanstreek en ik maak daar  zwart/witte”beelden” bij met een pennetje en soms een penseel. We hebben er plezier in. Lekker zomerwerk. Hierbij alvast een voorproef:

 

gladoren 2e versie044 de Galgenzagers042 AH gebouw028 uit:Zaanse Praat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Januari-Oktober 2014

Eind januari moest mijn atelier leeggeruimd vanwege de herfundering van het pand. Tot half augustus was ik verstoken van alle materialen en mijn werk. Op vier plaatsen stond de boel opgeslagen.

Ik heb van de nood een deugd gemaakt: ik had wel de computer tot mijn beschikking. Ik ben de afgelopen maanden digitale mogelijkheden gaan onderzoeken. Het maken van korte filmpjes, fotoseries, het bewerken van foto’s en het tekenen op mijn ipad.

Tussendoor twee exposities, een portretopdracht, de jaarlijks open atelierroute en de presentatie van het boek “De Achterkant”

Hieronder een korte toelichting van de activiteiten en wat beeldmateriaal.

 

tijdens en na het funderingsherstel

maart 2014  Afsluiting van het project “De Achterkant: het aanbieden van het boek De Achterkant aan wethouder Jeroen Olthof

maart: Opdracht voor het tekenen van een portret in houtskool: heerlijk om te doen.

maart-april: serie foto’s “Groen in Amsterdam” voor de expositie “Groen in de Witte de Withstraat in Amsterdam  in galerie MLB in de Witte de Withstraat.

In Sevilla, in mei, zette ik de serie door met : Groen in Sevilla. Van de twee series ga ik een boekje maken.

Hieronder Groen in Sevilla:

 

 

Voor de expositie Groen in de Witte de With maakte ik een filmpje met de gelijknamige titel.

Dit filmpje is te zien op youtube onder de naam joost van der krogt. je kunt daar tevens andere filmpjes zien die ik maakte dit jaar:

Dans van de Zwarte Vogel, de Grote Volksverhuizing en Amsterdam-Zaandam.

juni:expositie “Back in Town” , een groepsexpositie van De Onafhankelijken. Ik exposeerde met “Veenlandschappen” ( zie eerder in deze weblog)

Tijdens de preview vertelde ik over de totstandkoming van dit werk

preview  Back in Town

oktober Open Atelierroute/ tevens heropening van mijn atelier.

mijn eigen “profil”

Voor deze gelegenheid presenteerde ik de “profilo” een portrettekening, bestaande uit één lijn, gemaakt van zwarte isolatiedraad. Deze lijst ik in waardoor de draad stevig blijft zitten.

Enkele bezoekers lieten hun profiel op foto vastleggen en later in de week konden zij hun “profil” tegen betaling op komen halen.

Nieuwe portretten, houtskool / Siberisch krijt: Freek de Jonge en Marlene Dumas

 

september-oktober cursus tablettekenen, door Nora Hooijer.

Bij deze tablettekeningen ging ik uit van mijn eigen werk. Daar voegde ik weer vorm en kleur aan toe.

Inspirerend om de diverse tekenprogramma’s te gebruiken. Een nieuw gereedschap: vingerverven met schone handen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

okt-dec 2013

Oktober / Deelname aan de 20e Open Atelierroute Zaanstreek Wormerland. Centrale expositie in Het Weefhuis, Zaandijk. Thema: het gedicht “Stad aan de muur”van de Zaanse stadsdichters Mandy Pijl en Kees-Jan Sierhuis.

Hiervoor maakte ik, in samenwerking met leerlingen van groep 1f en docente Bonnet Vorrink,van het Zuidezeecollege uit Zaandam, de fotoserie “Veilig of gevangen?” Presentatie van de foto’s in een kist van 40x40x40cm ( de maximale grootte van het in te leveren kunstwerk) Te zien: kinderen in een zeer kleine kist. Geluid: het voordragen van het gedicht door 2 leerlingen.

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de atelierroute  droeg de dichter Hans de Roo voor bezoekers van mijn atelier, gedichten voor. Max Linsen “versierde “de poëzie met muziek op de hang.

Oktober , Kunst 10-daagse Bergen-aan Zee.Met een aantal collega’s deed ik mee aan deze kunstmarkt. Onze expositie vond plaats in vergaderzalen van Hotel Meyer. Veel bezoekers/kijkers en bewonderaars/ weinig kopers.

December. Slotfase van het project”De Achterkant” een boekje gemaakt over de werkzaamheden en de resultaten. ~Zal in 2014 feestelijk worden overhandigd aan Gemeente Zaanstad. Leuk werk om zo’n boekje te maken. Ook tijdrovend als de eerste keer is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op verzoek zijn de (kleine)pdf bestanden van het boek op te vragen bij mij. Het boek is via “Blurb” te bestellen.

Serie portretten van “Passionados”  Serie portrettekeningen van mensen die mij inspireren tot het maken van een portret van hun “kop”.

 

Hieronder de eerste twee portretten. Schrijver/dichter Gerrit Komrij en  musicus / dirigent Reinbert de Leeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

augustus 2013

WaterWorks,  31 aug t/m 29 september za en zon.  33 kunstenaars lieten zich inspireren door het thema water. Dit tgv het Rusland-Nederlandjaar.

Waar? Honigfabriek, zuideinde 70-100 Koog aan de Zaan en in Zaan+expo-podium Ikiz, Westzijde 136. In deze laatste locatie is mijn installatie te zien : Treinlandschappen. Bijbehorend : geluidsopnamen van Russische treinen met aankondigingen van stations in Rusland. Opening in Ikiz: zaterdag 31 sept om 16.00 uur

zie voor virtuele rondleiding Ikiz de link www.demo.kempesfotografie.nl/ikiz

Die Schöne Müllerin en de Schoolmeester, expositie. 7 t/m 28 september , di t/m zat.

11 kunstenaars van De Onafhankelijken maakten werk naar teksten van Jan Rot’s De Zomerreis. Twee werken van mij nav het thema kermis dat in deze gedichtencyclus naar voren komt. Als dochter van een kermisreiziger was dat voor mij “kat in het bakkie”

Papiermolen De Schoolmeester, Guispad 3, Westzaan

Zweefmolen 100×100 acrylverf

Open Atelierroute 5&6 oktober, van 11-17.00 uur

Vinkenstraat 18 Zaandam C

 

 

 

 

januari-april 2013

Januari -April revalidatie kunstheup. Leuk woord in dit verband. In april weer aan de slag  gegaanvoor de expositie De Onafhankelijken op locatie in het Weefhuis, samen met 5 collega’s.

“Landschap, ruim gezien” Tijdens deze expositie hebben we om beurten, staande bij het werk, iets verteld over onszelf en het werk. Dit werd door de bezoekers-het was van tevoren aangekondigd in de uitnodiging- zeer gewaardeerd.

Omdat ik de site zelf pas aan het eind van het jaar laat bijwerken, zet ik nu de serie van 10 collages die ik voor deze expositie heb gemaakt, in deze weblog. De serie is ontstaan vanuit mijn behoefte om vorm te geven aan wat ik voelde toen ik in mijn jeugd in de veenplassen ging zwemmen. Het is niet de uiting van een visuele waarneming, zoals ik voorheen heb gedaan, maar van een tactiele waarneming.

De collages zijn op Zaans bord aangebracht. Grootte: 30x30cm

Planning voor de komende tijd:

13-23 juni Groepsexpositie met De Onafhankelijken in de Grote kerk te Monnickendam: . Ik exposeer twee grote monoprints van bladeren

juli/augustus  Expositie met Berty Sieverding in OBA Javaplein, Amsterdam met Waterwerken

7-28 september, groepsexpositie op locatie in de papiermolen in Westzaan, geinspireerd op de vertaling van Jan Rot van Die Schone Mullerin van Wilhelm Muller ( muziek Schubert) Ik gebruik hiervoor videobeelden van de kermis in Zaandam.

5/7 oktober Open atelierroute Zaanstreek, in eigen atelier, Vinkenstraat 18, Zaandam

18-27 oktober Kunst10daagse, Bergen aan zee.

Tussendoor ga ik beginnen met een portrettenreeks van Nieuwe Nederlanders, beeld en tekst.

Met Jeroen Breeuwer werk ik aan  “Zaanse Prutsels” :een combinatie van korte verhaaltjes over de Zaanstreek  met linosnedes.

 

september-december 2012

De remake van het portrettenboek OPGETEKEND, portret van ouderdom, is af. Precies voor de opening van de jubileumexpositie. Het ziet er fraai uit. Heel eenvoudig, bijna wit papier, Japanse binding ( met draadjes) De portretten zijn goed gedrukt.

Een hele klus om ze voor het drukken gereed te maken: scheiding van wit (papier) en hele fijne getekende lijnen. Des te moeilijker omdat mijn tekenpapier niet wit was maar gelig. Het doet me denken aan het drukken van litho’s, wat ik op de Rietveldacademie veel heb gedaan:  Scheiding van vet(krijt) en vet-afstotende delen op de lithografische steen.

                                           

Voor wie belangstelling heeft voor het boek kan mij bereiken via contact van deze website. De prijs is 35,-

Open Atelierroute van Zaanstad-Waterland, 2e weekend van oktober. Berty Sieverding ( mijn collega en buurtgenoot) bedachten dat een activiteit voor bezoekers een meerwaarde zou zijn voor de atelierroute.

Bezoekers werden in beide ateliers uitgenodigd om een draadtekening te maken ( wollen draad op boeklon “plakken”) Het mooiste product werd beloond met een afdruk van een linosnede van een van de kunstenaars. Er vond een officiele prijsuitreiking plaats. Het was inderdaad heel succesvol en voor herhaling vatbaar!

             eerste prijs Joke Enthoven met haar prijs: linosnede van De (oude) Waakzaamheid

 

Opening en activiteiten van de expositie “Wat je ziet ben je zelf” van De Onafhankelijken 100 jaar.

Het was een megaklus, de voorbereidingen van dit jubileum! De catalogus, de activiteiten, de publiciteit, de subsidieaanvragen. Coordineren is moeilijk maar delegeren is nog veel erger en ingewikkelder.

En wij kunstenaars zijn absoluut niet in de wieg gelegd om het verstand bij elkaar te houden en het eigen werk even opzij te zetten. Maar De Onafhankelijken zijn onderling fideel en bereidwillig en dus hebben we met elkaar de klus kunnen klaren. Rest nu nog het opruimwerk, de financiele afwikkeling en een feestje!

workshop portrettekenen opening joost v d krogt

 

zie verder op  www.nieuwevleugel.nl  ( van Nora Hooijer)

www.deonafhankelijken100jaar

www.deoafhankelijken.nu

 

Voortgang van het project “De Achterkant” met Olivier Rijcken in oktober en november voortgezet.Het is heerlijk om buiten te schilderen. Een combinatie van fysiek, ambachtelijk, sociaal en creatief werken. Doe mij daar maar meer van!!

Hieronder werkzaamheden en resultaten.

             

 

Augustus 2012

Na mijn expositie “Entre Molinos”  over Garcia Lorca, ben ik in hoofdzaak bezig geweest met de voorbereidingen van de jubileumexpositie van De Onafhankelijken: 100-jarig bestaan

in CBK oost in Amsterdam. Een veeleisende bezigheid: bijeenbrengen van de kopij voor de catalogus van 46 exposanten. Zowel foto’s als teksten!

Inmiddels zit er behoorlijk schot in de zaak. We hebben zeer kundige vormgevers ! ( Marleen Swenne en Klara Paternotte) Het wordt mooi.

 

Inmiddels toch aan ander project aangepakt. Ik wil het boek “Getekend” met de portretten van bewoners van het Mennistenerf ( 2007) opnieuw laten drukken.

De portretten heb ik inmiddels allemaal opnieuw getekend. Nu met Siberisch krijt. Uitproberen van ander materiaal. Is me goed bevallen. Er is vooruitgang in mijn portretteren. Ook bezig met een nieuw omslag. De nieuwe titel wordt: “Opgetekend, portret van ouderdom”.  De verhalen blijven onveranderd.  Contact gehad met “Tienstuks” om een aantal te laten drukken. Ik wil ze op de komende jubileumtentoonstelling laten zien. Een van de nieuwe portretten hangt op de expositie met daarnaast een kopie van een portret van Paul Citroen. ( Thema van de expositie is “Wat je ziet ben je zelf”) Iedere exposant heeft een collega uit het 100-jarig verleden van de vereniging uitgekozen waar hij zich verwant mee voelt. Ik voel me verwant aan Paul Citroen. Wil me er absoluut niet mee meten! maar heb het gevoel dat wij elkaar zouden begrijpen.

Hierbij een portret van verkoper Z-krant bij mijn supermarkt in Zaandam. Materiaal: Siberisch krijt